top of page

Norio har et stort utvalg av byvandringer med guide på norsk, tysk og engelsk i Oslo.
I tillegg skreddersyr vi gjerne en tur med unike opplevelser.

 

Ønsker du å ende byvandringen på et spisested i området legger vi med glede til rette for det. Vil du gjøre turen til en spesiell opplevelse kan vi skaffe musikalsk underholdning, catering og  transport.
 

Skal du arrangere kick off, sommerfest eller julebord har vi flere underholdene turforslag.
Hva med å gi bort en byvandring som gave? Norio tilbyr flotte gavekort for enhver anledning.
 

Om du er ute etter en privat byvandring med venner og familie eller et større arrangement – vi tilrettelegger guideturer med personlig preg for små og store grupper hele året.


Bli med og oppdag Oslos skjulte kulturskatter. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

Trykk på bildet for stor bildefremvisning.

 AKERSELVA – fra rynke til smilebånd

«Akerselva er en utskjelt rynke i vår by, men den skal bli et vakkert smilebånd» sa ordfører Carl Jeppesen i 1917. Fossefall, gammel trehusbebyggelse og fabrikker fra en svunnen tid danner rammen rundt vår vandring langs Akerselva. Industrien gjør sitt inntog i Kristiania på slutten av 1800-tallet og livet blant arbeiderne er preget av trangboddhet og dårlige levekår.

 

Vi tar del i hverdagen til jentene på Hjula veveri og karene på Myren verksted. En avstikker til Vøyen gård og streif i små sidegater tar vi med oss på veien.  I dag blomstrer livet langs elva i ny prakt, preget av flere spennende boligprosjekter, kultur og gastronomi.


Turen langs Akerselva kan ende på Vulkanområdet med Oslos store mathall eller på Grünerløkka.

Oppmøte: Foran Sagene brannstasjon i Sandakerveien 58a.
Holdeplasser i nærheten: Sandaker senter

ALNAELVA MED VÅLERENGA – urskog og industrihistorie i tjukkeste Gamlebyen

Alnaelva var lenge den gjemte og glemte elva. Nå har elven kommet frem i lyset og Alnastien fører oss gjennom den frodige urskogen i Fagerlia og den mystiske Svartdalen. Alnaelva har som sin «storesøster» Akerselva vært grunnlaget for den industrielle revolusjon i Christiania. Her oppstod den historiske streiken til de kvinnelige fyrstikkarbeiderne i 1889. Her lå Johan Petersens Lin og Bommuldsvarefabrikk, som leverte stoffer til hele verden. Vi vandrer langs Norges første jernbane som stod ferdig i 1854 og gikk fra Christiania til Eidsvoll. Videre rusler vi over Etterstadsletta som i sin tid var både ekserserplass og rettersted, før OBOS bygget sine første moderne borettslag i området.


Turen går videre mot Vålerenga med sin sjarmerende og vakre trehusbebyggelse. Den gang en fattig arbeiderforstad, i dag et av våre mest populære boligstrøk. Vålerenga handler også om fotball og ishockey. Følelsene kom i sving når gutta hang på «Sotahjørnet» og diskuterte fotball. "Å Vålerenga, vi står sammen og kjemper og vinner til slutt " runget over Jordal Amfi da den siste kampen ble spilt før riving. I 2018 skal den nye arenaen stå ferdig.


Oppmøte: Krysset Fyrstikkbakken / Nils Hansens vei.
Holdeplasser i nærheten: Tveten bro (buss), Bryn stasjon (tog), Brynseng stasjon (T-bane)

BJØRVIKA- Brikkene begynner å falle på plass

Bjørvika er et av de største byutviklingsprosjektene i Norge noensinne. En moderne bydel, basert på bærekraftige og miljøvennlige premisser, blir bygget. Bjørvika, som på norrønt het Bæjarvik (byvika), er Oslos historiske havneområde. Under byggingen av Barcode-rekken ble det funnet ikke mindre enn 13 skipsvrak fra 1500 og 1600-tallet. Arkeologene har gravet frem bryggeanlegg, samt flere tusen gjenstandsdeler, blant annet keramikk og krittpiper.


Bjørvika er Oslos nye kulturbydel med bl.a. Operaen, Munchmuseet, Oslo kunsthall og det Deichmanske hovedbibliotek i sentrum. Området skal romme 20 000 nye arbeidsplasser og over 4 000 nye boliger. 
Dronning Eufemias gate er  byens nye praktgate  - en  grønn akse som forbinder øst med vest.
Ytterst på Sørenga kan Oslo -folk leie kajakk eller stupe i fjorden på Sørenga sjøbad.


Bli med på en oppdagelses tur hvor du får høre om Bjørvikas historie, og spennende funn under utbyggingen.
Vi vandrer gjennom fotgjengertunnelen under Barcode –rekka og ser nærmere på hvert enkelt bygg. Her er det både spennende arkitektur og kunst å oppdage. Hør om tanken bak allmenninger, akser, Havnepromenade og fjordby. Brikkene begynner å falle på plass.


Oppmøte: foran inngangen til Operaen, Kirsten Flagstads plass 1.
Holdeplasser i nærheten: Tollboden (buss), Jernbanetorget (trikk, T-bane)

EKEBERGPARKEN - Kunst, historie og natur. En tredobbel opplevelse

Ekebergparken ligger på spennende historisk grunn, og byr på kunst i verdensklasse. Bli med på en kulturhistorisk vandring gjennom parken kombinert med en storslagen utsikt over byen. Mens vi se på parkens kunstverk oppdager vi spor helt tilbake fra steinalderen og frem til vår tid. Opplev levende formidling om både siste nytt og eldre historie, geologi og kunsthistorie.


Per i dag finnes det 35 skulpturer som representerer europeisk og amerikansk kunst gjennom de siste 130 årene. Parken vil få tilskudd av stadig nye installasjoner, og dermed utvikle seg med tiden. Kunst, historie og natur utgjør en spennende enhet som innbyr til en uforglemmelig opplevelse.


Info: Terrenget er litt bratt i Ekebergparken, husk gode sko.
Oppmøte: Utenfor Karlsborg spiseforretning, Kongsveien 21.
Holdeplass i nærheten: Ekebergparken (trikk)

GRØNLAND- fra småby til metropol

Grønland og Vaterland var lenge byens viktige havneområde. Vi starter vandringen på Vaterland, en gang byens lurvete forstad med både gledespiker og røvere. Her hersket egne regler, og muligheten var stor for å bli rundlurt.

I dag er Grønland den multikulturelle bydelen fylt med dufter, smaker og stemninger fra fremmede kulturer. Smalgangen, en gang byens slumstrøk, er i dag preget av bugnende frukt og grønt butikker, perler, stoff og tyll fra Østen pluss et yrende folkeliv.

 

Vi besøker Asylet og svinger forbi Olympen (Lompa), byens eldste ølhall i drift. Underveis hører vi om Oskar Braatens verden mens vi vandrer fra Gråbeingård til Moske. På Grønland bor mennesker fra hele verden - som prøver å finne sin plass- før som nå.


En tur på Grønland viser tydelig utviklingen av Oslo fra småby til metropol. Turen kan avrundes på Tøyen torg – byens nyrenoverte møtested med rom for det meste. Den kan også ende i Bjørvika. Da rusler vi over «Akrobaten» - gangbroen som åpner byen mot fjorden.


Oppmøte: foran Radison Blu Plaza hotel, Sonja Henies plass 3
Holdeplass i nærheten: Jernbanetorget (t-bane, buss, trikk) Oslo sentralstasjon (tog)

GRÜNERLØKKA – Fra trangbodd slit til hipt boligstrøk

På slutten av 1800-tallet er Christiania Europas raskest voksende by og industriutviklingen langs Akerselva krever store byutvidelser. Den styrtrike Thorvald Meyer kjøper opp Grünerløkka og selger enkelttomter med enorm fortjeneste. Grünerløkka blir bygget som et mindreverdig boligstrøk for arbeiderne på fabrikkene langs elva. Bak de «smukke fasadene» var stusselige bakgårder med hestestall og utedo. Bakbygningene var små og preget av trangboddhet, fattigdom og en daglig kamp for tilværelsen.


Vi besøker «Seilduken» og vandrer gatelangs mens vi får høre om livet på „Løkka» før og nå. I dag er dette et av byens mest populære boligområder hvor boligprisene skyter i været. Her finner du i dag mange av byens kule utesteder, kafeer, vintagebutikker og bruktmarkeder.


Hvor kommer navnene Grünerløkka, Ny York og Cuba fra? Hvorfor pryder en trikk siloinngangen til Grünerløkka studenthus? Hvordan skjedde forvandlingen fra trangbodd slit til hipt boligstrøk? Bli med på tur og finn svarene.
En byvandring på Grünerløkka kan gjerne kombineres med en vandring gjennom Rodeløkka.

Oppmøte: Paviljongen i Birkelunden
Holdeplass i nærheten: Birkelunden (trikk og buss)

KVADRATUREN / AKERSHUS FESTNING – Gamle Christiania våkner til liv i nye Oslo

Da Oslo brant ned i 1624 pekte Christian IV ut en helt ny beliggenhet for byen - godt beskyttet innunder Akershus festning. Navnet på den nye rennesansebyen ble Christiania! Hvordan var livet i den lille handelsbyen som vokste frem på 16-1700 tallet?


Vi starter vandringen på Christiania torv – byens livlige møteplass. Her var brønnen for både dyr og mennesker, bondens marked og byens rettersted med både galge og gapestokk. Griser og høns gryntet og kaklet og en ubehagelig stank fulgte alles nese. Mange av borgerskapets flotte hus finner vi fremdeles i Kvadraturenden den dag i dag, og alle har de sin historie å fortelle. På vår vandring svinger vi også innom Festningsområdet som byr på historier om både kongelig tilværelse, fanger og spøkelser.


I 1814 skulle den slumrende provinsbyen forvandles til en hovedstad. Rundt Bankplassen skulle både høyesterett, storting, bank og teater ligge. Historien ville det annerledes og området gikk i glemmeboken.
Oslo sentrum står i dag foran et stort løft.  Kvadraturen skal våkne til nytt liv og binde sentrum i vest sammen med sentrum i øst. På denne vandringen får du innblikk i både eldre historie og Oslos fremtidsplaner for området. Hvordan skal liv bringes tilbake i de gamle gatene? Det børstes støv av gamle Christiania.


Oppmøte: Foran Kafe Celsius, Rådhusgata 19
Holdeplasser i nærheten: Christiania Torv (trikk), Kongens gate (trikk, buss), Stortinget (T-bane)

OSLO MIDDELALDERBY - en tidsreise gjennom 1000 år

Bli med på en tidsreise gjennom 1000 år som forener det historiske og moderne Oslo.


I ly av Ekeberg-åsen grodde middelalderbyen Oslo frem.  Byen var delt i to mellom kirke og kongemakt, og hadde sin storhetstid rundt 1300 da Håkon V Magnusson regjerte.

 

Guiden forteller om livet på Bispegården med St. Halvardskatedralen i nord og Kongsgården med Mariakirken i sør.  Vi ser for oss bryggene og havneområdet med yrende liv og røre.
Hvordan var det å komme som ungjente fra landsbygda til byen med både Klostre, hirdmenn og  skjenkesteder?  Godt at byens vektere sørget for at du kom deg vel hjem i nattemørket.  


I dag er det bare ruiner igjen som kan fortelle oss om storhetstiden til middelalderens Oslo. Hva var det som førte til at de gamle by-tomtene ble overdekket med jord og omgjort til ladegård for Akershus festning? Det finner vi ut av på denne turen.


Når Follobanen står ferdig rundt 2020 skal Ruinparken bygges opp igjen, og få en verdig plass i bybildet. Mulighetene for å forene Bjørvika med det historiske Oslo er mange. Du får høre om dagens plan for å skape en best mulig forening mellom «Nordens Pompeii og den moderne Fjordbyen». En guidet tur i Middelalderbyen ender som regel i Bjørvika. Da vandrer vi gjennom Operakvarteret før tidsreisen kan avrundes.


Oppmøte: Foran Oslo Ladegård, Oslogate 13
Holdeplasser i nærheten: St. Halvardsplass (trikk, buss), Ladegården (buss).

RODELØKKA- Oslos bortgjemte oase

På Rodeløkka virker det som om tiden har stått stille. Den sjarmerende trehusbebyggelsen ligger godt gjemt bortenfor trafikken på Carl Berners plass.

I den korte perioden mellom 1859 og 1878 skyter den lille arbeider-forstaden i været. Man må utnytte sjansen til å bygge billige trehus før området blir innlemmet i Christiania, og dermed murtvangen blir innført. Rodeløkka ble et typisk arbeiderstrøk og langt ut på 1900-tallet ble det oppfattet som byens slum. Her måtte man hente vann fra Lakkegata skole og utedoene forble til utpå 1980-tallet. Rodeløkka ble kalt «det tredobbelte helvete» og skulle rives! På 70-tallet ble «Beboeraksjonen mot rivning» satt i gang. Dette resulterte i at trehusene på Rodeløkka ble det første av flere bevarte områder i byen.


I dag ser vi heller bebyggelsen som en idyllisk oase med rester og spor fra småindustri og håndverksbedrifter. En vandretur med guide gir deg også et innblikk i historien bak Freia sjokoladefabrikk som troner stolt på Rodeløkka.
Her er minner fra en svunnen tid da området duftet av kakao, snekkerlim, lut og garvesyre.
En vandretur på Rodeløkka avrundes på Grünerløkka eller Tøyen torg. Alt etter gruppens behov.


Oppmøte: foran 7-eleven på Carl Berners plass.
Holdeplass i nærheten:  Carl Berners plass (trikk, buss, T-bane)

TØYEN / ENERHAUGEN – Gatekunst

graffiti, gatekunst, Street art -Tøyen er full av signaturer og motiver, og det finnes mange betegnelser på fenomenet.
Foreningen Urban Samtidskunst brenner for at Tøyen skal bli Nordens største utendørsgalleri med et unikt kunsttilbud oppført av internasjonale veggmalere.
Renommerte kunstnere med bakgrunn fra kunstakademier og innen graffiti har vært på Tøyen for å lage veggmalerier og skape et levende gatemiljø.

Da Munch-museet på Tøyen ble besluttet flyttet til Bjørvika, ble det inngått avtale om en omfattende områdesatsing på Tøyen. Områdeløftet skulle bidra til at Tøyen oppleves som et trygt, inkluderende sted med en aktiv befolkning som ønsker å bli boende.
Det satses på gatekunst, ungdomsbibliotek, aktivitetshus og kulturhus i privat regi.
Kafeene har poppet opp, boligprisene har steget og det er hipt å bo på Tøyen.  
Samtidig sier ungdomsarbeider Mohamed Fariss at "Tøyenløftet er en kake til folk som har kake fra før". Flere er bekymret for barn fra fattige familier på Tøyen. De opplever et stadig tøffere gatemiljø og statistikken peker dessverre i feil retning. Hva har skjedd de siste årene?
Vil du vite mer om fremtidsbydelen Tøyen og gatekunst? Bestill en vandring med guide i området.

 

Oppmøte: Foran apoteket på Tøyen torg.

Holdeplasser i nærheten: Tøyen (T-bane)

VIGELANDSPARKEN – Verdens største skulpturpark utført av en enkel kunstner

Kjenner du historien bak Vigelandsparken? 

Foruten å være Oslos fremste turistatraksjon, blir parken i tillegg flittig benyttet av Osloborgere hele året.

Annlegget er Gustav Vigland sitt livsverk, hvor han selv har stått for design og arkitektonisk utforming.

Parken rommer mer enn 200 skulpturer i bronse, granitt og smijern.

Menneskets sammensatte natur og rike register av følelser og stemninger går igjen som sentrale temaer i Vigelands kunst. Stilmessig endrer innholdet karakter fra romantisk og intimt til robust og monumentalt.

Hvordan fikk han muligheten til å realisere sin egen skulpturpark midt i Oslo?
Hva var tanken, tema og filosofien bak parken slik den står frem i dag? Hvordan levde og arbeidet kunstneren?
Dette, og mye mer, får du svar på mens vi tar et nærmere øyekast på de enkelte skulpturene.
Bli med på en guidet tur i den omdiskuterte og populære parken - kanskje du ser Vigelands kunst med nye øyne.

Oppmøte: Foran inngangen til Kafe Vigeland ved hovedinngangen til Vigelandsparken

Holdeplass i nærheten: Vigelandsparken (buss og trikk)

Oppdag Oslo med guide og få en
kulturopplevelse med historisk påfyll

BYVANDRINGER

Grønland
alna
Akerselva
Norio - Oslo guide and Norwegian courses
ekeberg
grunerløkka
Rodeløkka
bjørvika
middelalder
Kvadraturen
vigeland
Martine Eriksen er autorisert Oslo guide
gatekunst
bottom of page